Thijs Ebbe Fokkens

1981

Thijs Ebbe Fokkens maakt tekeningen, zeefdrukken en ruimtelijk werk, vaak gecombineerd in grote ruimtevullende installaties, waarbij hij ook licht en fotografie gebruikt. In die installaties zet hij een proces in gang waarin het onvoorziene een hoofdrol speelt.

Het is een vorm van 'hardop beeldend denken' in de ruimte, waarbij politieke retoriek, financiƫle systemen, en ontwikkelingen in wetenschap en techniek een rol spelen. Doelstellingen, denkbeelden, vooronderstellingen, vocabulaires en instrumentaria uit die werelden haalt hij uit hun context en verwerkt die tot constructies die het onderwerp een mythisch karakter geeft, maar ook open en benaderbaar maakt. Wat aanvankelijk ongenaakbaar was, gesloten en te groot om te bevatten, wordt zo toegankelijk voor eigen associaties en interpretaties.

In de expositie 'Wit bij Witteveen #2' past Fokkens een stapel hout-op-schragen toe als autonoom beeld. Aangevuld met tekeningen en drukwerk, functioneert die ook als drager van zijn fotografische edities 'Bringing coherence to the mystery' (2010) en 'Too Big To Fail' (2011).

Dit jaar is zijn werk ook te zien bij Platform 57, Den Haag, het CBK in Utrecht en de Kunstverein Leverkusen, DE.