Anne Geene

Anne Geene, 2017, Suezkade oktober,
Anne Geene
Anne Geene
1983

Anne Geene is ongebreideld nieuwsgierig naar de wereld van planten dieren en dingen. Ze fotografeert, noteert, en verzamelt. Ze bestudeert en documenteert haar materiaal op zoek naar patronen en verschijnselen, haalt informatie en afbeeldingen uit relevante literatuur en maakt haar bevindingen wereldkundig in fotowerken en in boekvorm. Dat wat de camera objectief heeft geregistreerd staat aan de basis van al haar werk. Haar benadering is dus verwant aan die van een wetenschappelijk onderzoeker, maar dat is ze niet. Ze zoekt naar visuele overeenkomsten, patronen en contrasten, en baseert haar conclusies over onderliggende processen uitsluitend daarop. Net als de door haar opgevoerde fictieve Prof Dr Paul Bogaers, sluit ze a priori niets uit dat denkbaar is op basis van visuele informatie alleen. Dat levert verbluffende, verrassende en hilarische resultaten op. Die zullen geen enkel peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift halen, en die publiceert ze dus in eigen beheer. Zuiver beeldende kunst!

Anne Geene studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst KABK, Den Haag en Sint Joost, Breda. Zij behaalde een Master of Arts in Photographic Studies aan de Universiteit van Leiden. Ze ontving de ING New Talent Photography Award 2014, een eervolle vermelding bij de Van Bommel Van Dam prijs, 2013, en de Harry Pennings Publieksprijs 2012. In 2018 won ze de Volkskrant Beelden Kunst prijs (zowel de jury- als de publieksprijs) en exposeerde zij haar werk samen met de andere genomineerden in het Stedelijk Museum Schiedam. Haar werk bevindt zich in de collecties van het Nederlands Fotomuseumin Rotterdam, Museum Van Bommel Van Dam in Venlo, de ING Art Collection en het Ministerie van OC&W.

In 2016 ontvingen Anne Geene en Arjan de Nooy  de Gouden Letter, de hoogste onderscheiding van de prestigieuze wedstrijd Schönste Bücher aus aller Welt, voor "Ornithology" , hun eigenzinnige variant op een naslagwerk voor vogelaars. Het boek liet zeshonderd inzendingen uit 32 landen achter zich.