Flos Pol woont en werkt in Maurik. Haar atelier grenst aan een voormalige forellenkwekerij, die ze de afgelopen jaren heeft omgebouwd tot een sprookjesachtige wildernis, waarbij een overgebleven kweekbak dient als grote vijver. In die tuin, ‘de Garst” vindt ze inspiratie en materiaal voor haar beeldend werk: schilderijen over ontstaan, groei, vergankelijkheid, strijd, en bezieling. Doeken waarin bloem- en bladvormen krioelen als kikkervisjes of spermacellen, geschilderd alsof haar leven ervan afhangt.
Ze wisselt perioden van schilderen af met het fotograferen van bloemen, zaden, bladstructuren, lichtval, takken en struiken. Beelden die haar inspireren bij nieuw werk. Daarnaast verzamelt ze plantaardig materiaal uit de omgeving, de tuin en de vijver. Juten touw gebruikt door de omwonende fruit- en boomkwekers, maar ook wier en mossen uit de tuin vormt ze om tot ruimtelijk werk.
Sinds kort experimenteert ze met wiermassa’s die ze ontdoet van slakjes en vervolgens nog nat uiteen trekt en overbrengt op zwaar aquarel papier. Dat moet vlug gebeuren, zonder dat er tijd is om na te denken, omdat het snel droogt en dan breekt. Zo ontstaan fascinerende, abstract en grafisch aandoende beelden die tegelijkertijd onmiskenbaar de aard van plantaardige, door groei ontstane structuren behouden. Enkele van deze wier werken zullen te zien zijn op de expositie Wit bij Witteveen # 8.
Flos Pol
1954