Guido Vlottes woont en werkt in Amsterdam, waar hij studeerde aan de Rijkskademie van Beeldende Kunsten.
Over zijn werk: “Met enkele penseelstreken wordt een motief neergezet, de schilder speelt een spel waarbij achtergrond en onderwerp met elkaar versmelten of zich juist extra scherp tegen elkaar aftekenen, en de totale sfeer van de compositie is op zijn minst suggestief te noemen ... Het lijken voorstellingen ontleend aan vrij alledaagse plaatjes, maar dan zo bewerkt en geïnterpreteerd dat er een nieuw verhaal mee wordt gecomponeerd. Een verhaal dat suggereert een mythologische of literaire oorsprong te hebben, maar dat nergens concreet wordt. De figuren in de taferelen maken een ontheemde indruk, verzopen als ze zijn in het landschap waarbinnen ze acteren ... Dante’s hel, maar dan veel suggestiever neergezet. Meer voelbaar dan concreet aangegeven ... Vlottes begeeft zich soms op het terrein dat Marlene Dumas al zo uitputtend heeft verkend: de emotie opgeroepen met de persoonlijke penseelstreek, de sfeer opgeroepen met de rake vegen zwart, bruin of rood. Ondanks de sombere en melancholische toonzetting, zitten er ook knipogen in het werk ... Zo speelt Vlottes met beelden en interpretaties. Hij ontlokt aan ‘gevonden’ beelden een nieuwe identiteit.” (Robbert Roos)
Vlottes exposeerde onder andere in Galerie de Praktijk en in het Stedelijk Museum (Amsterdam), de Kunsthal (Rotterdam), in diverse musea en kunstcentra in China, Duitsland en Frankrijk, en op verschillende (internationale) kunstbeurzen.
Zijn werk bevindt zich onder meer bij de Nederlandsche Bank, de ABN AMRO kunststichting en de Akzo Nobel Art Foundation en de Collectie Crouwel (Amsterdam), de AEGON kunstcollectie (Den Haag), het ABP (Schiphol), de Caldic Collectie (Rotterdam), de Chadha Art Collection (Wassenaar), de Collectie Gudmundsson (Xiamen), Collection Qi Zhi Long (Beijing), LUMC (Leiden), De Pont (Tilburg), bij het SNS reaal fonds en de Rabo kunstcollectie (Utrecht), en diverse particuliere collecties in binnen- en buitenland.