Marinus van Dijke

1952

Marinus van Dijke volgde de Academie voor beeldende kunsten St.Joost te Breda. Als kind speelde hij in de duinen van Schouwen, die hij nu als kunstenaar verbeeldt. In zijn werken stroomt het water, waait de wind, groeien de planten en bewegen mens en dier. Allen laten sporen achter, herinneringen die bewaard en verwerkt worden en zo teruggehaald in de verbeelding. Sinds 1996 verdiept hij zich in één duinvallei, 'de Plek'. Van dat dynamische, kwetsbare en kleinschalige, maar ook robuuste en monumentale stukje duin onderzoekt hij de geschiedenis en de ontwikkeling door de ogen van een kunstenaar. 
Enige tijd concentreerde hij zich op zes 1m2 kwadraten in de Plek. Door deze op dezelfde beeldende manier te benaderen, werden de onderlinge verschillen verduidelijkt en kwamen nieuwe aspecten in beeld. Beelden van tijdelijkheid, op tijdschalen van seizoenen, dagen of uren. Resultaten van wandelingen en handelingen geeft hij weer via werken op papier, schilderijen, foto's, video's, grafiek, boeken, houtreliëfs, textielwerken,  en ruimtelijke objecten. 

Zijn werk was eerder enkele malen te zien in galerie Wit. Hij heeft  verder onder meer geexposeerd in Paviljoens( Almere), NBKS (Breda), Begijnhof (Hasselt, België), de Brakke Grond (Amsterdam), de Zwijgershoek (Sint-Niklaas, België), Bellamy (Vlissingen ), Scharpoord (Knokke, België), de Pronkkamer (Uden), openbare bibliotheek Zierikzee, provinciale bibliotheek Middelburg, Galerie Galerij (Zierikzee ), Germinahof, (Sterksel ), Galerie van de Berge (Goes), ford IJmuiden, galerie De Zenkast (Middelburg), Gemeentemuseum Zierikzee, Gresol Art festival (Bisbal, Spanje).