Martin Brandsma

Martin Brandsma, "Identites"
Martin Brandsma, Absent .
Martin Brandsma "Becoming a great grey shrike",
Martin Brandsma, "J'ai vu"
Martin Brandsma,  uit veldboek,  Schaopedobbe 2015-2016,
1972
Wolvega

Al jarenlang observeert Martin Brandsma de klapekster (Lanius excubitor) een zangvogel ter grootte van een spreeuw met roofvogel-achtige eigenschappen. Brandsma treedt binnen in de leefwereld van de klapekster door hem op verschillende manieren te 'ontleden'. Ontleden, iets uit elkaar halen, is verwant aan 'verzamelen'. Daarbij ontstaat een reeks aan variaties op een thema, met nadruk op zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen de verzamelde elementen. Voor Brandsma is het verzamelen een creatief proces: door selecteren en verbinden creëert hij iets nieuws, iets levends.

Wetenschappelijke kennis start met het verzamelen van waarnemingen. Gewoonlijk wordt  die kennis vastgegd in taal. Door het negeren van taal en door waarnemingen vast te leggen in beeld levert Brandsma nieuwe kennis aan over de klapekster die zowel artistiek als wetenschappelijk van belang is.

Brandsma studeerde in 2012 cum laude af aan de Academy Minerva. Hij ontving een startstipendium van het Mondriaanfonds (2013) en wordt in 2014 gesponsord door het Prins Bernard Cultuurfonds. Werk van hem bevindt zich inmiddels in de collecties van Triodos Bank, Zeist, MoMA (New York), het Chelsea College of Art & Design (London), het  Centre Georges Pompidou (Parijs), de New York Public Library en diverse belangrijke particuliere collecties.