Pedro Calapez

Pedro Calapez, GalerieWit
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
Pedro Calapez
1953
Lissabon (Portugal)

Pedro Calapez werkt in zijn geboorstestad, Lissabon.

Pedro Calapez’ tekeningen en schilderijen bieden ons visies van ruimte en tijd, waar we in gedachten doorheen kunnen reizen. Zijn kleurgebruik is onconventioneel en uitdagend, net als de wijze waarop hij kleuren laat samenvloeien of laat contrasteren in dichte, soms ruig-geboetseerde kleurvelden op dragers geplaatst op afstand van de wand. Het sculpturaal karakter van zijn werk verrast de kijker keer op keer, en beïnvloedt vaak de architectonische ruimte er omheen.

De serie werken getiteld "BYTE" (2013/14), bestaat uit individuele cirkelvormige of vierkante aluminiumpanelen, beschilderd met olieverf. De titel verwijst naar de binaire taal  bestaande uit nullen en enen, waarbij de ronde werken voor 0, en de vierkante (hier niet getoond!) voor 1 staan. Alsof een hypothetische waarnemer woord en beeld gelijktijdig zou  kunnen gewaarworden in zo’n gekunstelde, gecodeerde vorm. In de serie grotere werken getiteld "RONDE" (2014), onderzoekt Calapez de effecten die het cirkelvormige vlak heeft op het geschilderde beeld.  Geplaatst op een wand opent het ronde vlak een venster dat uitkijkt op een niet bestaand landschap. De cirkelvormige rand produceert  centrifugale en centripetale  bewegingen, die het  geschilderde beeld daarbinnen lijken te veranderen. Het oog protesteert en probeert er achter te komen wat zich buiten het  geschilderde vlak bevindt. En op elkaar gestapelde rechthoekige verfvlakken, als fragmenten uit eerder werk,  functioneren als een spiegel,  die op subtiele wijze reflecteert  wat de kunstenaar achter zich heeft  gelaten.

Pedro Calapez nam deel aan de biënnales van Venetië (1986) en S.Paulo (1987 en 1991), en exposeerde veelvuldig op grote internationale beurzen. Belangrijke exposities buiten Portugal vonden plaats in Italië (1991), Spanje (1997, 2002, 2005), Duitsland (1998, 1999, 2006/7, 2010, 2013) en Belgie (2006), Zwitserland ( 2013) en New York ( 2014), . Zijn werk bevindt zich in talrijke particuliere en openbare collecties, waaronder Fundació Pilar i Joan Miró, Maiorca; Fundação Calouste Gulbenkian, Lisboa; Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo, Badajoz; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid en het Museu de Serralves, Porto.