Rinke Nijburg

Rinke Nijburg
Rinke Nijburg en Gerda Ten Thije
Rinke Nijburg
Rinke Nijburg
Rinke Nijburg
Rinke Nijburg
Rinke Nijburg
Rinke Nijburg
1964

Rinke Nijburg is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Arnhem (1982-1987), Ateliers Arnhem (1990-1991) en de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam (1993-1994). Hij behoorde tot de winnaars van de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (1992), de Buning Brongers Prijzen (1994), de Prix de Rome (1998) en de Gelderland Grafiekprijs (1999).

Religie is een belangrijke inspiratiebron voor zijn beeldende kunst. Hoewel van huis uit protestant, liggen Rinke Nijburg’s artistieke wortels in de beeldende rijkdom van de katholieke traditie en hij wordt de laatste jaren tevens geinspireerd door Oosterse religies als boeddhisme en hindoeïsme. In zijn werk verbindt hij religie, mythologie, strips, sprookjes en de maatschappelijke actualiteit tot een duizelingwekkende kosmologie. Mijmeringen en gedachten die hem daarbij bezig houden zijn op zijn blogspot te volgen. 
Het werk van Nijburg bevindt zich in talloze openbare, museale, particuliere en bedrijfscollecties en hij is veelvuldig actief als curator, vaak in het kader van de activiteiten van stichting "De Vrienden van Job". Die richtte hij in 2000 op samen met Wout Herfkens en Jan Meijering met als doel het organiseren van projecten van hedendaagse professionele beeldende kunst met een religieuze of filosofische inhoud.